04 Mart 2024 tarihinde onaylanan PPWR – Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Yönetmeliği – Avrupa Birliği’nde ambalaj ve ambalaj atıklarının çevresel etkilerini azaltmayı amaçlamaktadır.
Ambalajın çevresel etkilerine karşı mücadelede ileriye doğru atılmış önemli bir adımı temsil etmektedir. PPWR, plastik kirliliğini azaltmak ve döngüsel bir ekonomiyi teşvik etmek için tasarlanmıştır. Ambalaj tasarımı ve yönetimi alanını yeniden tanımlayan yedi temel alanı ortaya koymaktadır.
PPWR’nin temel alanları
– Geri dönüştürülebilirlik
1 Ocak 2030 tarihinden itibaren tüm ambalajların geri dönüştürülebilir olması gerekmektedir. PPWR Yasası üç performans sınıfı getirmektedir:
Sınıf A: Geri dönüştürülebilirlik oranı %95’in üzerinde olan ambalajlar.
Sınıf B: Geri dönüştürülebilirlik oranı %80’in üzerinde olan ambalajlar.
C Sınıfı: Geri dönüştürülebilirlik oranı %70’in üzerinde olan ambalajlar.
Ancak, bu kategorideki ambalajlar 2038 yılından itibaren geri dönüştürülemez olarak kabul edilecektir.
Geri dönüştürülebilirlik oranı %70’in altında olan ambalajlar doğrudan geri dönüştürülemez olarak sınıflandırılacaktır.
Madde 6, 2028 yılında ambalajların geri dönüştürülebilirlik performans sınıfını belirlemek için bir değerlendirme metni hazırlanacağını öngörmektedir. Bu değerlendirme, ambalajın kanunla belirlenen geri dönüştürülebilirlik gerekliliklerine uygunluğunun detaylı bir analizini içerecektir.
– Geri dönüştürülmüş hammaddeler
2030 yılından itibaren ambalajların plastik kısımları için minimum oranda tüketici sonrası geri dönüştürülmüş (PCR) malzeme kullanılması gerekecektir. Bu oran 2040 yılında artırılacaktır. Gereklilikler aşağıdaki gibidir (PET ve içecek ambalajları hariç):
- 2030 : Ambalajların %35’ten fazla PCR içermesi gerekecektir.
- 2040: Bu oran %65’i aşmalıdır.
Belirli ambalaj türleri için istisnalar vardır, özellikle :
- Kompostlanabilir ambalaj.
- PCR kullanımının sağlık riski oluşturması durumunda doğrudan gıda ile temas etmesi amaçlanan ambalajlar.
- 5’ten daha az plastik içeren ambalajlar.
Madde 7, geri dönüştürülmüş içerik yüzdesinin hesaplanması ve doğrulanmasına ilişkin yöntemlerin daha sonraki bir tarihte tanımlanacağını belirtmektedir.
(*) PCR: tüketici sonrası geri dönüştürülmüş.
– Biyobazlı hammaddeler
Önümüzdeki üç yıl içinde yürürlüğe girecek olan mevzuat, plastik ambalajlarda biyo-bazlı hammaddelerin kullanımına yönelik hedefler belirleyecek. Bu mevzuat, meyve ve sebzeler ile çeşitli gıda ürünleri için kullanılanlar da dahil olmak üzere gıda ambalajlarında geri dönüştürülmüş içeriğin biyo-kaynaklı içerikle değiştirilmesini mümkün kılacaktır.
Gelecekteki bu mevzuatın 8. Maddesi, biyo-kaynaklı hammaddelerin plastik ambalajlara entegre edilmesine yönelik özel düzenlemeleri ve hedefleri detaylandıracaktır.
– Kompostlanabilirlik
Biyolojik olarak parçalanabilen ambalajlar, malzemelerin diğer akışların geri dönüştürülebilirliğini tehlikeye atmadan geri dönüştürülmesine izin vermelidir.
Mevzuatın 9. Maddesi son teslim tarihlerini ve ilgili standartları belirlemektedir:
- Son tarihler: Mevzuatın yürürlüğe girmesinden itibaren 36 ay içinde gereklilikler yerine getirilmelidir.
- Çok yakında: Endüstriyel ve evsel kompostlanabilirlik gerekliliklerini detaylandıran uyumlaştırılmış standartlar tanımlanacaktır.
– Azaltma
2030 yılından itibaren ambalaj ağırlığı ve hacmi gerekli olan en düşük seviyeye indirilmelidir. Bu azaltmanın sekiz performans kriterine uygun olması gerekecektir:
- Ürün koruması
- Üretim süreçleri
- Lojistik
- İşlevsellik
- Bilgi gereksinimleri
- Sağlık ve güvenlik
- Yasal gereklilikler
- Geri dönüştürülmüş içerik, geri dönüştürülebilirlik ve yeniden kullanım
Madde 10, bu kriterlere uyumun sağlanması için uyumlaştırılmış hesaplama ve doğrulama standartlarının geleceğini belirtmektedir.
– Yeniden Kullanım
Madde 11, özellikle fast food sektöründe ambalajların yeniden kullanımını düzenlemek ve teşvik etmek için özel kılavuz ilkeler belirleyecektir.
– Etiketleme
2030 yılına kadar ambalajlar üzerindeki etiketler, QR kodları ve diğer dijital ortamlar, yapıldıkları malzemeler hakkında ayrıntılı bilgi vermek zorunda olacak. Bu tedbir şunları içermektedir:
- İlgili maddelerin isimleri ve konsantrasyonları ile birlikte tanımlanması.
- Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu (EPR) programı kapsamındaki ambalajların tanımlanması.
Bu mevzuatın 12. Maddesi aşağıdaki son tarihleri belirlemektedir:
- Yürürlüğe girdikten 42 ay sonra: Endişe konusu malzeme ve maddelere ilişkin bilgilerin sunulması.
- Yürürlüğe girdikten 2 yıl sonra: Bir EPR programı kapsamındaki ambalajların tanımlanması.
Belirli ambalaj türlerine ilişkin kısıtlamalar
PPWR ayrıca 2030 yılı için belirli plastik ambalaj türlerine özel kısıtlamalar getirmektedir. Bunlar şunları içermektedir:
Paketlenmiş tek kullanımlık plastik ambalajlar
- Kısıtlı kullanım: Tüketicilerin bir partide birkaç kopya satın almalarını sağlamak için satış noktasında kullanılan ambalaj.
- Örnekler: shrink-wrapping film, shrink-wrapping
- Çözümler CGP: Çevreye duyarlı gruplama kağıdı BANDOKRAFT®
Tek kullanımlık plastik ambalajlar
- Kısıtlı kullanım: İkram alanlarında kullanılan ambalajlar
- Örnekler: Tepsiler, tabaklar, tek kullanımlık bardaklar
- CGP Çözümleri : tek kullanımlık ambalajlar
Çeşniler için tek kullanımlık plastik ambalajlar
- Kısıtlı kullanım: Paket servis satışları veya hastaneler hariç, bireysel porsiyonlar veya çeşniler için kullanılan ambalajlar.
- Örnekler: Poşetler, tüpler vb.
- Çözümler CGP: Çevreye duyarlı ambalaj kağıdı PACKOKRAFT®
Teknik dokümantasyon
Son olarak, teknik dokümantasyon, ambalajın ilgili gerekliliklere uygunluğunu değerlendirmek için temel kılavuzlar sağlayacaktır.
CGP Kaplama İnovasyonu
PPWR, Avrupa Birliği’nde sürdürülebilirlik ve çevre koruma hedefleriyle uyumlu ambalaj yönetmeliğinde önemli bir dönüm noktasına işaret etmektedir.
CGP Coating Innovation, günümüzün zorluklarını karşılayan yeni çözümler geliştirmeyi bir onur meselesi haline getirmektedir. Uzmanlarımız çevresel düzenlemeler karşısında yenilikler yapmaktadır. Ambalaj yönetmeliklerinin gerekliliklerine uygun geniş bir ürün yelpazesi sunuyoruz.
Belirli ambalaj türleri için kısıtlamalar getirilmiştir.
CGP Kaplama İnovasyonu aşağıdakileri geliştirmiştir BANDOKRAFT®tek kullanımlık paketlenmiş plastik ambalajlar için aralık. Bu çevreye duyarlı bir gruplama kağıdıdır!
BANDOKRAFT PE, PE kaplı bir ısıl yapıştırma kağıdıdır.
Ayrıca BANDOKRAFT ECO’yu keşfedin: su bazlı, polietilen içermeyen bir ısıl yapıştırma kağıdı.
Tek kullanımlık plastik ambalajlar söz konusu olduğunda, CGP Coating Innovation çevre dostu bir çözüm geliştirdi: PACKOKRAFT® ÜRÜN YELPAZESI .
PACKOKRAFT PE: PE kaplı ısıl yapışmalı kraft ambalaj.
PACKOKRAFT ECO: Polimer dispersiyonları ile kaplanmış ısıl yapışmalı kraft ambalaj.
PACKOKRAFT BIO: Plastik içermeyen, biyo-kaynaklı, dispersiyon kaplamalı, ısıyla kapatılabilen Kraft ambalaj.
Şu vakayı keşfedin Les Nouvelles Pailles Geçici ambalajlarımızı benimseyenler!
Sonuç
PPWR, Avrupa Birliği’ndeki ambalaj yönetmeliğinde önemli bir dönüm noktasına işaret etmektedir. Ambalaj ve atıklarının çevresel etkilerinin azaltılması için teşvik edici bir çerçeve sunmaktadır.
Geri dönüştürülebilirliği, geri dönüştürülmüş ve biyo-kaynaklı hammaddelerin kullanımını teşvik ederek ve tek kullanımlık plastiklerin kullanımını azaltarak, bu direktif sürdürülebilirlik ve çevre koruma hedefleriyle uyumludur.
CGP Coating Innovation’da, yönetmeliklere ve özellikle PPWR gerekliliklerine uygun, çevreye duyarlı ambalajlar konusunda yenilikler yapıyoruz.
Isıl yapışmalı kraft ambalajlarımız PACKOKRAFT® ve ısıyla yapıştırılmış kağıt gruplama bantları BANDOKRAFT® günümüzün ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
CGP Coating Innovation, geçiş çözümlerine yatırım yaparak döngüsel ve sorumlu bir ekonomiye doğru dönüşüme aktif olarak katkıda bulunuyor!